JEUGD en deelname aan WEDSTRIJDEN: onze visie
Competitiewedstrijden tot en met de jeugd U15.
Alle jeugdleden die minimaal twee maal per week komen trainen, moeten voldoende speelkansen krijgen tijdens onze competitiewedstrijden.
Meer bepaald betekent dit dat een speler of speelster die altijd stipt komt trainen, de juiste houding en attitude toont naar de andere teamleden en trainer(s) en zich tijdens de wedstrijden ten volle inzet, elke wedstrijd zal en kan meespelen, en dat onafgezien van zijn of haar technisch niveau.
Hier kan dus verder geen misverstand meer over bestaan:  kampioen spelen met een jeugdploeg is fijn voor deze groep, maar is zelden één van de doelstellingen van KVCR Wara Genk. Onze hoofdobjectieven zijn in de eerste plaats het creëren van SPELVREUGDE en het bieden van een gedegen JEUGDOPLEIDING. En dit kan alleen door IEDEREEN zo veel mogelijk te laten spelen.
In deze reeksen is een jeugdspeler of -speelster dus geen vaste basisspeler of -speelster, zodat het mogelijk is dat de trainer/coach de wedstrijdopstellingen in functie van de opgelegde objectieven week na week aanpast en/of wijzigt.

Competitiewedstrijden vanaf U17 tot en met senioren.
In tegenstelling tot de lagere reeksen wordt hier rekening gehouden met een nieuwe en bijkomende fase in de ontwikkeling van de speler/speelster.

Vanaf nu wordt aan de speler/speelster gevraagd zichzelf te evalueren, hetgeen inhoudt dat de speler/speelster zelf moet beseffen op welke plaats in de rangorde hij of zij zichzelf plaatst, of, m.a.w., hij of zij moet vanaf nu leren dat:
  • ik ben op dit ogenblik nog niet goed genoeg om bij de basiszes te horen, maar via inzet en werken tijdens de trainingen zal dat in de (nabije) toekomst wel lukken;
  • ik ben op dit ogenblik zeker goed genoeg voor de basiszes, maar in de (nabije) toekomst misschien niet meer;
  • misschien word ik wel nooit goed genoeg om mijn plaats in de basis op te eisen, maar ik leer iedere week wel bij en ik sta dan ook altijd klaar in geval het team mij nodig zou hebben.
De hierboven vermelde aspecten krijgen vanaf de U17-jeugd veel aandacht. Dit vooral omdat vanaf hier de concrete technische opleiding heel dikwijls stopt en verschillende spelers en speelsters  tijdens of aan het eind van het seizoen 'muteren' naar de verschillende seniorenteams, waar ze dan als sportman of -vrouw moeten leren omgaan met de begrippen 'ik ben bankzitter' en 'ik sta zeker in de basis'.

Bekercompetitie en/of Championsleague
Ver geraken in de Limburgse en/of Vlaamse jeugdbeker of in de championsleague is zeker een doelstelling van onze vereniging. Goede resultaten in de jeugdbekers en in de championsleague-tornooien zijn belangrijk voor de uitstraling van de club en geven de spelers en speelsters de kans zich te meten met sterke(re) teams uit andere regio's.
In deze wedstrijden kan het dus gebeuren dat enkel de 'besten' spelen en dat de 'minderen' een hele wedstrijd op de bank zitten. Veelal zal het ook zo zijn dat spelers of speelsters die reeds op een hoger niveau trainen en spelen, voor deze wedstrijden worden teruggehaald om in hun leeftijdscategorie mee te spelen. Bankzitters dienen op dat moment sportief te reageren door het team aan te moedigen en door er te staan wanneer het team en de trainer/coach hen nodig zal hebben.

Deze 'bekerredenering' kan ook wel eens, maar dan zeer uitzonderlijk, van toepassing zijn in de reguliere competitie. Dit kan bv. voorkomen indien een wedstrijd tegen een rechtstreekse concurrent in de reeks kan bepalen wie dat seizoen kampioen zal worden. Op dat ogenblik is het behalen van de kampioenstitel wel belangrijk omdat dit er voor kan zorgen dat het team zich nadien kan meten met andere Vlaamse kampioenen en daardoor, als het meevalt, zelfs kan deelnemen aan de nationale eindronden.